Thursday, July 24, 2025


 Pulasa pulusu with rice, Image Credit: Gayathri Bites





Ingredients


>   1 kg pulasa fish 


>   200 gm tamarind 


>   3 tomatoes (finely chopped)


>   4 onions (medium size)


>   2 sprigs of curry leaves 


>   fresh coriander leaves chopped


>   Salt as per requirement


>   2 teaspoon chilli powder


>   1 tsp turmeric powder


>   6 green chillies


> 1 tsp cumin seeds


> Oil - 50ml


Method :-


Clean pulasa, remove the shells and cut them into round slices. Marinate with turmeric powder, red chilli powder and salt

Soak the tamarind in enough water and crush the pulp thoroughly.

Heat oil in a wok or earthnen clay pot, add cumin seeds, chopped onions, green chillies, and curry leaves, and saute until the onion turns translucent. 

Add the tomatoes. Keep the flame on medium. Saute the vegetables and spices for 2 mins.

Now for seasoning, add turmeric powder, red chilli powder and salt to taste. Cook it on low flame for 3-5mins.

Now add tamarind pulp paste and cook on simmer for another 5 minutes.

Add the fish slices and stir them carefully. Slow cook the fish on the lowest flame till the flesh is cooked. 

Now add the chopped coriander leaves for garnishing.

For best taste, cook and leave it overnight and have it the next day.

Serve it with steamed rice.

Godavari Pulasa Fish Costs Rs 6000 to 26000 Per Kilo/1KG - Andhra Pradesh - Telugu recipes - గోదావరి పులస చేప: రుచుల్లో రారాజు, గోదావరికి ఆణిముత్యం

 గోదావరి పులస చేప గురించి తెలుగులో సమాచారం ఇక్కడ ఉంది:-




"పుస్తెలమ్మైనా పులస కొని తినాల్సిందే" - ఈ సామెత గోదావరి జిల్లాల్లో పులస చేపకు ఉన్న ప్రాధాన్యతను, దాని అద్భుతమైన రుచిని తెలియజేస్తుంది. గోదావరి నదిలో కేవలం కొన్ని నెలలు మాత్రమే లభించే ఈ పులస చేప (శాస్త్రీయ నామం:- హిల్సా ఇలీషా లేదా తెనులోసా ఇలీషా) చేపల ప్రియులకు ఒక పండుగలాంటిది. దీని ప్రత్యేకమైన రుచి, సున్నితమైన మాంసం, గొప్ప సువాసన దీనిని అత్యంత ఖరీదైన, కోరుకునే చేపగా మార్చాయి.


పులస ప్రత్యేకతలు ఏమిటి?




ప్రత్యేకమైన వలస, రుచి:-


పులస ఒక 'అనాడ్రోమస్' చేప జాతికి చెందింది. అంటే, అది సముద్రపు నీటిలో నివసించి, గుడ్లు పెట్టడానికి మంచి నీటి నదులలోకి వలస వస్తుంది.

వర్షాకాలంలో (సాధారణంగా జూన్ నుండి ఆగస్టు వరకు), పులస చేపలు బంగాళాఖాతం నుండి గోదావరి నదిలోకి ఎదురీదుకుంటూ వస్తాయి. ఈ ఎదురీత, గోదావరిలో కలిసే ఎర్రనీటి ప్రభావం, నదీ జలాలలో లభించే ప్రత్యేకమైన ఆహారం (ప్లవకాలు) ఈ చేపకు అద్భుతమైన రుచిని, సున్నితత్వాన్ని, ప్రత్యేకమైన వాసనను అందిస్తాయి. సముద్రంలో ఉన్నప్పుడు దీనిని 'విలస' లేదా 'ఇలస' అని పిలుస్తారు. గోదావరిలోకి ప్రవేశించిన తర్వాత దాని రంగు, రుచి మారి 'పులస'గా మారుతుందని నమ్ముతారు.


అరుదైన రుచి, సీజనల్ లభ్యత:-


పులస కేవలం వర్షాకాలంలో, ముఖ్యంగా గోదావరికి వరద నీరు వచ్చినప్పుడు (సాధారణంగా జూలై నుండి సెప్టెంబర్ వరకు) మాత్రమే లభిస్తుంది.

పరిమిత లభ్యత మరియు విపరీతమైన డిమాండ్ కారణంగా ఇది ఒక ఖరీదైన విలాసవంతమైన ఆహారంగా పరిగణించబడుతుంది.

దురదృష్టవశాత్తు, పులస చేపల లభ్యత ఏటా గణనీయంగా తగ్గుతోంది. అధిక వేట, చిన్న చేపలను కూడా పట్టేయడం, నదులలో నీటి ప్రవాహం తగ్గడం, బురద పేరుకుపోవడం, వలస మార్గాలకు ఆటంకాలు వంటి కారణాలు దీని క్షీణతకు దారితీస్తున్నాయి. దీనిని కృత్రిమంగా పెంచడం సాధ్యం కాదు కాబట్టి, సంరక్షణ ప్రయత్నాలు చాలా అవసరం.


అధిక ధర:-


గోదావరి పులస భారతదేశంలోనే అత్యంత ఖరీదైన చేప జాతులలో ఒకటి. దీని ధర చేప పరిమాణం, అది పట్టుకున్న ప్రదేశాన్ని బట్టి మారుతుంది.

ఒక కిలో గోదావరి పులస ధర రూ. 5,000 నుండి రూ. 25,000 లేదా అంతకంటే ఎక్కువగా కూడా ఉండవచ్చు. ధవళేశ్వరం, యానాం, చింతపల్లి, బొబ్బర్లంక, పెనుగొండ వంటి గోదావరి ప్రాంతాల్లో లభించే పులసకు అత్యంత రుచి ఉంటుందని, అందుకే అధిక ధర పలుకుతుందని చెబుతారు.

వంటకాల్లో ప్రాముఖ్యత:-

ఆంధ్రప్రదేశ్లో, ముఖ్యంగా ఉభయ గోదావరి జిల్లాల్లో పులస ఒక గొప్ప వంటకం. దీని సహజ రుచిని చెక్కుచెదరకుండా ఉంచేందుకు స్థానిక మసాలాలు, వంట పద్ధతులను ఉపయోగిస్తారు.


ప్రసిద్ధ వంటకాలు:-


పులస పులుసు:- ఇది అత్యంత ప్రాచుర్యం పొందిన, ఘాటైన చేపల పులుసు. మట్టి కుండల్లో, కట్టెల పొయ్యి మీద వండితే రుచి మరింత అద్భుతంగా ఉంటుందని చెబుతారు. వండిన రోజు కంటే మరుసటి రోజు తింటే మరింత రుచికరంగా ఉంటుందని గోదావరి వాసులు చెబుతారు.


పులస వేపుడు:- పులస చేపతో చేసే వేపుడు కూడా చాలా రుచిగా ఉంటుంది.


పులస ఇగురు:- ఉల్లిపాయలు, మసాలాలతో చేసే ఈ కూర కూడా నోరూరిస్తుంది.

ఈ చేపలో చిన్న ముళ్ళు ఎక్కువగా ఉన్నప్పటికీ, దాని రుచి కోసం వాటిని పట్టించుకోరు. జాగ్రత్తగా వండితే దాని అసలైన రుచిని ఆస్వాదించవచ్చు.

సంక్షిప్తంగా, గోదావరి పులస కేవలం ఒక చేప కాదు; అది గోదావరి సంస్కృతికి, రుచికి ప్రతీక. దాని ప్రత్యేకత, అద్భుతమైన రుచి, అరుదైన లభ్యత దానిని ఒక విశిష్టమైన చేపగా నిలబెట్టాయి. దాని క్షీణిస్తున్న లభ్యత దీనిని సంరక్షించుకోవాల్సిన అవసరాన్ని గుర్తుచేస్తుంది.

Thursday, February 12, 2015

Natural Remedies for Sore Throats and cold





சளி மற்றும் தொண்டை புண் பிரச்சினை தீர அதிமதுரம் டீ:
தேவையான பொருட்கள் :
அதிமதுரம் தூள் – 1 ஸ்பூன் தண்ணீர் – 200 மில்லி தேன் அல்லது நாட்டு சர்க்கரை அல்லது கருப்பட்டி – சுவைக்கேற்ப
செய்முறை :
அதிமதுரம் நாட்டு மருந்து கடைகளில் கிடைக்கும். வாங்கி நிழலில் காய வைத்து, சுத்தம் செய்து பொடி செய்து, காற்று புகாத டப்பாவில் போட்டு வைக்கவும். பொடியை நீரில் போட்டு 2 நிமிடம் கொதிக்க வைத்து தேன் அல்லது நாட்டு சர்க்கரை கலந்து வடிகட்டி பருகவும்.
பயன் : இது தீராத தாகத்தை தணிக்கவல்லது, சளிக்கு நல்லது. தொண்டை புண்ணை ஆற்றும் வல்லமை கொண்டது

Tuesday, October 22, 2013

Simply Recipes Food and Cooking

Warning to Fellow Bloggers

 
A sweet blogging friend recently emailed me and said that she saw one of my recipe photos posted on another persons recipe blog. It was disturbing, but it wasn't the first (and probably not the last) time this has happened to me, so I tried not to over react. 

But today, totally by accident, I ran across another web page (from Indonesia, no less!!) that had a TON of my recipes and photos posted as if they were this persons own work; not a single mention or link back to my recipe page at all!! So I started looking around the Internet, and I was shocked to see how "common" this practice is. 

So far, it seems that all of my photos that were swiped, were one's I posted before 2011. I'm guessing that must be, because in 2011, I started putting my name on my recipe photos; evidently, people don't like to steal photos that are labeled (I wish I had known that!!)

The funny thing is, is that I'm a terrible photographer!! Why are they stealing MY photos when there are so many great ones out there? Maybe mine are the ONLY ONES not labeled(?)


Does your family enjoy pumpkin pie as much as my family? If so, I hope you will try these little gems, they are totally addicting.

This recipe is super-easy because there is no crust to bother with. The mini pies are perfect to take to a potluck dinner; they make a great holiday gift for the neighbor; a batch of these will drive everyone crazy in the office fridge AND they are PERFECT for Sunday dinner. The hardest part about making these is waiting for them to chill.


15 ounce can of pumpkin puree (unseasoned)
3/4 cup brown sugar
3 large eggs
1 cup whole milk
3/4 cup all purpose flour
1/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon ground cloves
1/4 teaspoon salt

Preheat oven to 350° and put (12) FOIL (not paper) cupcake liners in a cupcake pan. Lightly mist them with cooking spray. Make sure you use the foil liners, I'm told that these stick to paper.

In a bowl, whisk the pumpkin, sugar and eggs together. After its well mixed, whisk in the milk until smooth and set aside.

In 2nd bowl, mix the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, ginger, cloves and salt.

Stir the dry ingredients into the wet ingredients and mix until smooth.

Fill FOIL cupcake liners about 2/3 full and bake for 20 minutes. Cool to room temperature without taking them out of pans. Then chill for a couple of hours (still in the pans). Remove foil liners and serve with sweetened whipped cream.

NOTE: As these bake, they will puff up, but as they chill, they will settle back down.
OK, I admit I have posted a lot of pudding recipes, but then again, I have tried many, many more pudding recipes than I have posted, so I've tried to hold back and post only the best ones...........Oh who am I kidding, WE LOVE PUDDING!!

With that said, today's chocolate pudding is BY FAR THE BEST ONE YET. It has a silky smooth mouth feel (important in pudding), a wonderfully deep milk chocolate flavor and it has a wonderful consistency.........it is REALLY good.

 

3 (slightly heaping) tablespoons bakers cocoa powder
1/2 cup heavy cream
2 1/4 cups whole milk
1/2 cup brown sugar
3 egg YOLKS
2 level tablespoons corn starch
2/3 cup milk chocolate chips
5 tablespoons butter (cut into pieces)
1 1/2 teaspoons vanilla

Whisk the cocoa, brown sugar and corn starch together and set aside. 

Whisk the cream, milk and yolks together in a saucepan that has a nice heavy bottom (it prevents scorching). Add the dry mixture to the wet mixture and whisk until smooth. Make sure you scrape the corners of the pan because the corn starch likes to "hide" there.

Cook on medium heat (stirring) until it gets thick and starts to bubble all over the entire surface of the pudding. TURN THE HEAT DOWN to a level where it still bubbles (but isn't going crazy) and cook/stir for another 30 seconds.

Remove from heat and add the butter, milk chocolate chips and vanilla; whisk until melted and smooth. Now, if you REALLY want that super smooth and silky mouth feel, pour the cooked pudding through a mesh strainer, it really makes a difference but isn't absolutely necessary.

Pour into dessert dishes and lay a piece of waxed paper or plastic wrapright on the surface of the hot pudding (this will stop any "pudding skin" from forming). Chill for at least 4 hours.

NOTE: The quality of your milk chocolate chips makes a difference; make sure they are real chocolate, not imitation.

NOTE: Make sure you use unsweetened baking cocoa.

Tuesday, November 1, 2011

Indian Recipes : Recipes from India

Welcome to Awesome Cuisine!

Indian food is as diverse as its culture and its climate. The essence of good Indian cooking revolves around the appropriate use of aromatic Indian spices. The skill lies in the subtle blending of a variety of spices to enhance the basic flavor of a particular dish.

Indian cooking is as vibrant as it is varied - from pavement snacks to palace feasts,
it's one of the world's great cuisines. Once you get the hang of it, you'll be surprised
how easy it is to make.

AwesomeCuisine.com brings you some delightful and authentic Indian recipes which are quick and easy to make.

Feel free to send comments, recipes, suggestions, or feedback of any kind.

Thank you and enjoy your food.